Nieuwe NDF Voedingsrichtlijn Diabetes

Voedingstherapie is een onmisbaar onderdeel van diabetesmanagement en speelt zowel bij de preventie als bij de behandeling van diabetes een belangrijke rol.

In februari dit jaar presenteerde de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) een nieuwe evidence-based Voedingsrichtlijn Diabetes.

Primair blijft de voedingszorg bij diabetes mellitus type 1 gericht op een goede afstemming tussen het voedingspatroon, de koolhydratenverdeling en het insulinewerkingsprofiel. Bij diabetes mellitus type 2 staat het behouden en/of bereiken van een gezond gewicht centraal.

In de nieuwe richtlijn wordt het belang van een multidisciplinaire samenwerking benadrukt. Voorlichting en educatie zijn alleen effectief wanneer iedereen zich aan dezelfde afspraken houdt. Met de nieuwe richtlijn wordt het geven van eenduidige voedings- en dieetadviezen door verschillende disciplines (huisarts, specialist, diëtist, diabetesverpleegkundige, praktijkondersteuner/praktijkverpleegkundige, etc.) gestimuleerd.

Opvallend aan de vernieuwde NDF richtlijn is dat het accent ligt op het totale voedingspatroon; er wordt minder streng gekeken naar de afzonderlijke nutriënten. Ook de kwaliteit van voeding en de persoonlijke wensen/voorkeuren krijgen meer aandacht.

Een handige samenvatting van de nieuwe richtlijn is hier te downloaden:

http://www.zorgstandaarddiabetes.nl/extrapage/richtlijnen-diabeteszorg-en-preventie/

Er zijn nog geen comments geplaatst.

Geef een reactie